Мандарини, вівсянка і ще 6 доступних продуктів для краси та здоров’я волосся і нігтів

Красиве, густе, блискуче волосся і міцні нігті — мрія будь-якої жінки, заради здійснення якої кожна з нас готова на багато чого. Проте для цього зовсім не обов’язково проводити години в салонах краси, деколи достатньо лише правильного харчування. Які ж продукти варто включити в раціон, щоб зберегти красу і здоров’я волосся і нігтів (а можливо, і повернути їм колишній чудовий вигляд)?

Волоські горіхи

Джерело жирних кислот, брак яких безпосередньо пов’язаний з тим, в якому стані знаходяться ваше волосся, нігті і шкіра голови. Споживайте волоські горіхи в якості перекусу або посипайте ними салат, і тоді ваше волосся і брови не покинуть вашу розумну голову, а нігті будуть міцніше сталі.

Яйця

Це не тільки джерело білка, але ще такої речовини, як біотин, яке відмінно зміцнює нігті. Однак він міститься в жовтку, яким багато ЗСЖ-активісти віддають перевагу нехтувати, а даремно!

Гриби

Це не просто джерело рослинного білка, але і такого важливого для жіночого здоров’я в цілому і для зміцнення нігтів і волосся вітаміну D. Згідно з численними дослідженнями, саме цей вітамін відповідає за те, що волосся менше випадає, утворюються нові фолікули, а нігті менше ламаються.

Жирна риба

Поряд з грибами жирна риба — ще одне джерело вітаміну D, про користь якого ми вже розповіли вище. Але, крім цього, в цьому продукті міститься омега-3 поліненасичені жирні кислоти, які необхідні для профілактики облисіння зокрема, і для збереження молодості і краси шкіри, волосся і нігтів в цілому.

Шпинат

Цей продукт — просто джерело цінних вітамінів і мікроелементів, так необхідних нашому організму. Зокрема, для зміцнення волосся і нігтів в ньому можна знайти такі нутрієнти, як вітамін Е і залізо. Дефіцит першого, як правило, позначається на стані шкіри, нігті стають ламкими, втрачають блиск, а дефіцит другого — прямий шлях до облисіння. Ви ж не хочете для себе такої долі? Тоді їжте шпинат, благо рецептів страв з ними величезна кількість.

Сочевиця

Як відомо, бобові, до яких і відноситься сочевиця, — цінне джерело вітамінів і рослинного білка. Настійно рекомендуємо вам включити її в свій раціон, і не тільки для того, щоб поліпшити стан свого здоров’я, але і для того, щоб зміцнити волосся і нігті, адже в цьому продукті біотину не менше, ніж у яйцях.

Мандарини

Вітамін С — визнаний і всім відомий антиоксидант, однак далеко не всі знають, що він також життєво необхідний для росту і розвитку волосся. Також цей вітамін допомагає засвоєнню заліза, також важливого для краси нігтів і шевелюри. На жаль, цей вітамін наш організм може отримати тільки ззовні, тому так важливо включити в свій раціон продукти, в яких високий його зміст, і в мандаринах його дуже багато. Але і це ще не все: у цих соковитих фруктах багато вітаміну В12, необхідного для профілактики випадіння волосся і відповідального за уповільнення процесу старіння, а значить, і появи сивини.

Вівсянка

Мабуть, один з найбільш доступних і корисних суперфудів, який благотворно впливає не тільки на роботу шлунка і кишечника, але і на стан шкіри, волосся і нігтів. Справа в тому, що це цінне джерело корисної клітковини, білка, вітамінів групи В, калію, магнію, антиоксидантів і біотину. Тільки вибирайте органічну вівсянку — в ній не буде алергенів і токсинів.

3 рецепти страв для красивого волосся і міцних нігтів від відомих шефів

Дмитро Єремєєв Шеф-кухар ресторану «Турандот»

«Авокадо і жирна риба, наприклад лосось, містять вітамін Е і насичені жирні кислоти — ці продукти допомагають заповнити дефіцит вітамінів, корисні якщо у вас сухе і ламке волосся».

Обпалений лосось з чіпсами з дикого рису і соусом з авокадо.

Що потрібно:

50 г філе сьомги

5 г соусу юдзу-понзі-шикваса

5 г соусу крудо

3 г чіпсів з дикого рису

10 г огірка

5 г маринаду для огірків

1 харчова квітка

2 крес-афило

2 крес-сакури

Соус з авокадо: — 220 г м’якоті авокадо — 70 г виноградного масла — 15 г соку лимона — 6 г солі — тобаско за смаком — 4 г трюфельного масла

Соус юдзу-понзі-шикваса: — 2 г соусу юдзу — 1,5 г соусу понзі

Соус шиквасу: — 1,5 м цитрусової пасти — можна замінити на апельсиновий фреш

_Соус крудо: _ — 3 г рибного соусу — 2 г лайма — 0,5 г солі

Маринад для огірків: — 70 г цукрового сиропу — 20 г оцту бальзамік світлого — тобаско за смаком — 3 г перцю чилі (крихта)

Чіпси з дикого рису: — 50 р дикого рису

Як приготувати:

Крок 1. Зробіть чіпси: дикий рис відваріть до готовності, висушіть в розігрітій до 90 градусів духовці протягом 5-6 годин, потім обсмажте у фритюрі при температурі 200 градусів.

Крок 2. Зробіть маринад для огірків: змішайте всі необхідні інгредієнти.

Крок 3. Зробіть соус з авокадо: всі необхідні інгредієнти подрібніть в блендері до однорідної маси.

Крок 4. Сьомгу замаринуйте соусі крудо і юдзу-понзі-шикваса протягом 30 хвилин, потім обпаліть пальником, викладіть на соус з авокадо.

Крок 5. Наріжте огірок кубиком і при віддачі заправити маринадом. Прикрасьте харчовим квіткою і крес-салатом.

Мамия Джоджуа Шеф-кухар ресторану «Казбек»

«Якщо у вас ламкі нігті, тьмяне волосся, потрібно включити в свій раціон більше продуктів з високим вмістом вітамінів групи В. Хороший джерело цих вітамінів — печінка».

Кумчачи з курячої печінки

Що потрібно:

150 г курячої печінки

10 г ріпчастої цибулі

2 г часнику

2 г червоного перцю чилі

5 г кінзи

5 г зерен граната

4 р сванской солі

10 г соняшникової олії

5 г вершкового 82% олії

по 2 г сушеного чебрецю, шафрану, меленого коріандру, уцко-сунелі і подрібненого червоного перцю чилі

100 г білого напівсухого вина

Як приготувати:

Крок 1. Гранат заздалегідь покладіть в холодильник. Курячу печінку промийте і наріжте невеликими шматками. Цибулю очистіть, нашаткуйте. У сковороді розтопіть вершкове масло, покладіть печінку, приправте сванской сіллю і обсмажте на сильному вогні протягом 6-7 хвилин. Додайте 3 столових ложки вина і тушкуйте на повільному вогні протягом 5 хвилин.

Крок 2. На іншій сковороді розігрійте олію, додайте цибулю і обсмажте на сильному вогні до золотистого кольору. Часник очистіть, подрібніть. Гострий перець вимийте, очистіть від насіння і дрібно наріжте. Часник, гострий перець та інші прянощі додайте до цибулі, додайте решту вина і перемішайте.

Крок 3. У сковороду з печінкою викладіть обсмажену цибулю і розтерті з вином прянощі. Перемішайте і готуйте на сильному вогні 5-7 хвилин. Прикрасити зернами граната і зеленню кінзи.

Глен Баллис Бренд-шеф ресторану KUZNYAHOUSE

«Для підтримки краси волосся і нігтів потрібно включити в свій раціон більше зелених овочів. Такі продукти багаті вітамінами А, С і залізом, вони в тому числі відповідають за ріст і якість волосся».

Листя салату, едамаме, зелена квасоля, авокадо, азіатська заправка

Що потрібно:

50 г авокадо

20 г квасолі едамаме

30 г стручкової квасолі

40 г свіжих огірків

35 г цукіні

5 г руколи

5 р міні-шпинату

5 г насіння гарбуза

5 г білокачанної капусти

4 г оливкової олії

_Для заправки: _ — 8г меду — 10 г соєвого соусу — 15 г апельсинового фрешу — 8 г оливкової олії — 3 г соку юдзу

Як приготувати:

Крок 1. Нарізані скибочками свіжі огірки з’єднайте з нашаткованої білокачанної капустою, тонкими слайсами цукіні, двома видами квасолі, руколи і шпинату, зверху викладіть половинку свіжого авокадо.

Крок 2. Заправте салат оливковою олією і соусом на основі меду, соєвого соусу, апельсинового фрешу, оливкової олії і соку юдзу. Прикрасьте насінням гарбуза.