Чим кавова гуща може нашкодити здоров’ю

Кавову гущу використовують в самих різних цілях. З неї роблять скраби для шкіри, чистять з її допомогою посуд, додають в фарби, відганяють нею комах і, звичайно ж, на ній ворожать. Деякі взагалі цю гущу їдять, точніше п’ють разом з самим напоєм. У традиціях Сходу, до речі, прийнято пити каву разом з гущею, не чекаючи її осадження, причому багато фахівців стверджують і про корисності кави, включаючи осад. На жаль, існують і протилежні показники.

Дослідження вчених з Університету Гранади, опубліковані у виданні Food Science and Technology, показали наявність у кавовій гущі дуже високого вмісту найрізноманітніших речовин і мікроелементів. Крім кофеїну, різних жирів і олій, в гущі міститься дуже багато фенольних і волокнистих сполук, меланоїдинів, клітковини, баластних речовин і багато чого іншого.

Найцікавіше, що багато компонентів в кавовій гущі, якщо їх розглядати окремо, не тільки безпечні, а в деяких випадках навіть корисні для організму людини. Багато з них володіють хорошими антибактеріальними властивостями, що активно використовується при нанесенні на шкіру скрабу з гущі заварених кавових зерен. Зрозуміло, це вірно тільки у випадку використання невеликих кількостей подібних речовин. Значне підвищення концентрації навіть цілком корисних елементів перетворюють користь на шкоду — саме це і властиво кавовій гущі. Концентрація різних речовин і елементів у гущі перевищує концентрацію їх у рідині в десятки разів.

На думку фахівців гуща дуже погано засвоюється. Наявність в гущі шкідливих баластних речовин погано позначається на стані шлунково-кишкового тракту, а клітковина зовсім важка для шлунку і навіть може викликати спазми, особливо у людей, які мають певні проблеми з травленням. Дієтологами і лікарями було зазначено, що вживання всередину кавової гущі може спровокувати запалення червоподібного відростка сліпої кишки, іншими словами — викликати гострий апендицит.

Аналогічним чином кавова гуща може пошкодити при втиранні в шкіру (маски, скраби), хоча в набагато меншій мірі, оскільки через шкіру всі елементи засвоюються повільніше, ніж при ковтанні. Кавова гуща може викликати серйозні алергічні реакції, особливо це стосується людей, які мають таку схильність. Втім, до самого напою подібні проблеми мають вельми віддалене відношення, якщо, звичайно ж, пити просто рідину, а не разом з гущею. Хоча і часте вживання кави теж може бути шкідливим, але це вже інша історія.