Пальмова олія: чим воно корисне для здоров’я

Пальмова олія з’явилося в Росії не так давно. Багатьма «експертами» воно майже відразу було оголошено шкідливим і мало не небезпечним. Але якщо детально розібратися, що ж це за масло таке, з чого воно складається, то можна зробити досить точні — і навіть дивні висновки про його властивості.

Де і чому його використовують?

Пальмова олія володіє цікавим хімічним складом, а його невисока собівартість дозволила цього продукту стати одним з найпоширеніших видів рослинного жиру у світі. В основному пальмову олію використовують у харчовій промисловості та косметології.

Цей натуральний жир відрізняється високою стійкістю до окислення, а тому може зберігатися досить тривалий час, і, відповідно, приготовані з нього кондитерські вироби навіть без додавання хімічних консервантів довго залишаються свіжими на смак.

При цьому треба відзначити ще, що пальмова олія буває абсолютно різним. Так, його роблять з м’якоті («червоне пальмове масло») або з ядер насіння (пальмоядрова олія) стиглих плодів олійної пальми. При цьому різні фракції масел відрізняються один від одного якістю, температурою плавлення і областями застосування.

Дивовижні властивості і хімічний склад

Всі види пальмового масла мають дуже насичений склад. Насамперед, вони містять каротиноїди; особливо багато їх в «червоному пальмовій олії». У поєднанні з вітамінами А, В4 і мікроелементами фосфору і заліза, які також присутні у всіх фракціях (правда, в різній кількості), пальмова олія покращує зір. Його навіть можна назвати профілактичним засобом проти такого захворювання, як катаракта!

Ще цей продукт є рекордсменом за вмістом вітаміну Е, який складається з токотриєнолів і токоферолу. Токотрієноли взагалі вкрай рідко зустрічаються в рослинах, а між тим це корисне біологічна речовина блокує появу в клітинах людських органів вільних радикалів, які, в свою чергу, націлені на розвиток онкологічних захворювань.

Також будь-пальмова олія містить вітамін К, перешкоджає плісняві хрящів і відкладення солей на стінках судин. Поліненасичені кислоти і пальмітинова кислота служать бар’єром до утворення в них холестеринових бляшок, а також надають захисні дії щодо сальних залоз, перешкоджаючи їх запалення.

Пальмовий олеїн у великій кількості містить у собі Nativ Ttarget — кофермент Q10, який при зовнішньому застосуванні є найкращим омолоджуючим засобом для шкіри, а при частому вживанні всередину забезпечує доставку кисню до всіх органів і взагалі займає центральне місце в протіканні хімічних процесів у людському організмі.

Також пальмова олія багата триглицеринами, які дуже швидко перетравлюються і використовуються виключно для вироблення енергії. Тому тим людям, які в принципі не можуть споживати жири, а також атлетам і всім, хто ретельно стежить за своєю фігурою, взагалі рекомендується замінити в своєму раціоні соняшникову олію на пальмову.

І це далеко не всі властивості даного продукту, чия назва в складі багатьох харчових виробів викликає звичне обурення у низки споживачів.