Риба, абрикоси, кавун і ще 4 продукту для гарної засмаги

Непомітно підкралося той самий час, коли всі планують поїздку у відпустку, чекають зустрічі з морем, сонцем і довгоочікуваним засмагою, або просто вже запланували регулярне прийняття сонячних ванн за містом на дачі. Але після повернення в суворий світ офісів і постійної роботи зберегти золотистий колір шкіри і свіжий колір обличчя досить важко. Редакція Passion.ru вирішила розібратися, які продукти необхідно включити в свій раціон для підтримки гарної засмаги.

Звичайно, не варто тішити себе марною надією, що як тільки змінити раціон харчування, з’їли що-небудь корисне — і все, вже завтра при мінімальному знаходженні на сонці стали красиво засмаглі. Ні, більшість таких продуктів готують шкіру до прийняття сонячних ванн, а також активізують захисні функції організму, які допоможуть захистити її від шкідливого ультрафіолету.

Щоб стимулювати вироблення меланіну, який і відповідає за появу золотистого відтінку шкіри, вам необхідно включити в раціон продукти, що містять тирозин, бета-каротин і вітаміни А, В10, Е і С.

Риба і морепродукти

Не відмовляйте собі в морепродуктах і страви з рибою — тут нас чекають вітаміни групи А, В, Е, D, а також Омега-3 і 6 і тирозин. Вони нормалізують водний баланс організму і захищають шкіру від шкідливих UV-променів.

М’ясні продукти і печінка

Вони — просто криниця тирозину, а також містять цілий комплекс мікроелементів, які стимулюють вироблення меланіну, що допоможе довше зберегти засмагу.

Кавун

В цій великій ягоді і лікопін, і вітаміни групи В, РР, З, і кальцій, і залізо, і бета-каротин — загалом, все, що необхідно для гарного і довговічного засмаги і для захисту шкіри від ультрафіолету і поповнення рівня рідини в організмі.

Шпинат

Це ваш вірний друг і помічник, особливо якщо ви не хочете набирати вагу у відпустці — він не тільки захищає шкіру від шкідливого ультрафіолетового впливу і зберігає загар, але і володіє тонізуючою дією, надає заспокійливу дію на нашу нервову систему. Шпинат містить лютеїн, бета-каротин, вітаміни ЗЗ і С.

Морква

Містить просто неймовірна кількість бета-каротину, який допоможе добре і швидко засмагнути, а також зберегти бронзовий відтінок надовго. Однак пам’ятайте, бета-каротин — жиророзчинний, тому, щоб він краще засвоївся в організмі, можна зробити морквяний сік і додати в нього чайну ложку вершків або масла. І випивайте цей «чарівний еліксир» за 20 хвилин до виходу на сонце.

Банани

Один з головних джерел триптофану, каротину, вітамінів А і С, тирозину. Варіант для літнього і освіжаючого перекусу — молочний коктейль з бананом, йогуртом і морквою. Але пийте його не більше 200 мл в день.

Абрикоси

Не відмовляйте собі в цих прекрасних фруктах, у них містяться вітаміни групи В, С, А, РР і каротин, а також фосфор і залізо. Цей вітамінний комплекс прискорює появу засмаги і допомагає отримати більш інтенсивний відтінок.

До речі!

Будь-жовто-руді фрукти і овочі містять каротин. Так що можете робити собі легкі фруктові та овочеві салати в якості перекусу або на вечерю — це і смачно, і для засмаги добре.

Однак, пам’ятайте, соління, копченості, маринади і шоколад викликають зниження вироблення меланіну. Загальмувати цей процес також можуть алкоголь і міцну каву.

Важливі правила гарного і безпечного засмаги

Не обов’язково перебувати на сонці цілий день — це найважливіше. Також обов’язково нанесіть на тіло захисні креми, щоб не отримати опіків. Намагайтеся в найактивніший період або ховатися під парасолькою, або в тіні. Саме сонячні опіки підвищують ризик розвитку меланоми і нервових розладів.

Блондинам і рудоволосим пощастило не так, як брюнетам і шатенам. Шкіра у них сильніше піддається легкому отримання сонячних опіків. А дівчатам, які стежать за своєю шкірою і бояться появи зморшок, варто пам’ятати, що надмірне сонячне вплив прискорює старіння шкіри, позбавляє її зволоженості і порушує ліпідний обмін.

Зелений салат з тунцем

рецепт від шеф-кухаря Олександра Борзенко, ресторан Craft Kithen

Що потрібно на 1 порцію:

70 г філе тунця

20 г салату Айсберг

20 г салату Романо

½ Курячого яйця

10 г анчоусів

10 г діжонської гірчиці

15 г лимонного соку

3 г часнику

10 мл соєвого соусу

20 мл оливкової олії

перець чорний мелений

Для перцевого соусу:

1 болгарський перець

50 мл оливкової маслв

Сіль, перець чорний мелений

5 г петрушки

Як приготувати:

Крок 1. Приготуйте перцевий соус. Болгарський перець запечіть в духовці, потім очистіть його від шкірки. Пробийте його в блендері з додаванням оливкової олії, солі і чорного перцю. Отриману масу процідіть через сито і додайте дрібно січену петрушку. Настоюйте 15-20 хвилин.

Крок 2. Приготуйте соус з анчоусів. Анчоуси, гірчицю, лимонний сік, часник, соєвий соус, оливкова олія і перець змішайте в блендері.

Крок 3. Змішайте салати Айсберг і Романо. Потім заправте листя соусом з анчоусів і сервірують на тарілку.

Крок 4. Тунець обсмажте до стану rare і викладіть на листя салату.

Крок 5. Додати натерте варене куряче яйце і перцевий соус. Збризніть оливковою олією.